Európai KYUSHO Akadémia
 
MI A KYUSHO

KYUSHO

KYUSHO (Dim Mak / Tsubo / Vital Point / Pressure Point) szó szerinti jelentése: „ÉLET PONT”.


A KYUSHO jitsu lényege a test energiaáramlásának megzavarása, megállítása, az energiapályák (meridiánok), az idegpályák és azok bizonyos pontjainak, vagyis a test vitális (élet) pontjainak támadásán keresztül.
A kyusho a hagyományos kínai orvoslás elemeire épül, mint pl. az akupresszúra, akupunktúra, vagy éppen a shiatsu, de célja pont azok ellenkezője.


A modern KYUSHO egy stílusfüggetlen, önálló komplex rendszer, mely eredetileg minden klasszikus harcművészet anatómiai alapjául szolgál.


A KYUSHO jitsu technikái elrejtve valamennyi „tradicionális” harcművészetben megtalálhatóak. Legjobban azon stílusokban nyomonkövethető, amelyek formagyakorlatokat használnak gyakorlásuk során.


A KYUSHO tanulmányozásával minden harcművész sokkal jobban meg fogja érteni saját stílusának, küzdőrendszerének mibenlétét.
A KYUSHO ban minden mozdulat harci értékkel bír, így az addig védekezésnek, felkészülésnek (kamae), átmeneti mozdulatnak hitt, vagy egyszerűen csak elfogadott de nem értelmezett mozdulatok új értelmet fognak nyerni!


Szinte bizonyos, hogy rövid időn belül elképzelhetetlen lesz bármilyen tradicionális harcművészet, vagy modern önvédelmi rendszer oktatása a KYUSHO jitsu alapjainak ismerete nélkül!

KYUSHO TÖRTÉNETkyusho_tort.htmlshapeimage_22_link_0

Mi a KYUSHO

Alapelvek


A KYUSHOt gyakorlóknak meg kell tanulniuk a hagyományos kínai orvoslás olyan alapvető elveit, mint például a yin és yang, “öt elem”,  építő / gátló (kontroll) / 24 órás körök. Pontosan ismerniük kell a meridiánok futását, az azon elhelyezkedő pontok helyét, azok támadásának szögét, irányát, stb.


Az európai orvosi szemlélet és gyakorlat köréből az idegpályák futása, végződése, valamint fontos anatómiai ismeretek megszerzése szintén nélkülözhetetlen.


Természetesen a KYUSHO jitsut gyakorlóknak el kell sajátítaniuk az újraélesztések módszereit is. Ezek ismerete elengedhetetlen, lényegük a megtámadott energiamezők, idegpályák azonnali helyreállítása.


A kyusho támadás nem feltétlenül követel erős fizikai kivitelezést, sőt, sok esetben a túlzott erejű technika nem is éri el a kívánt hatást. Íly módon a rendszert a gyengébb fizikumú emberek (nők, idősek stb.) is eredményes tudják alkalmazni.  A pontos találat – ami rendszerint több vitális pont megfelelő kombinációjú összekötése – viszont azonnali energetikai összeomlást eredményez.
a KYUSHO jelentős szerepet kaphat a civil önvédelemben és az egészségmegőrzésben is!


FIGYELEM!!! A KYUSHO gyakorlása kizárólag megfelelő szakmai vezetéssel történjen!!!